1. Deze algemene voorwaarden zijn toepasselijk op alle contractuele verhoudingen tussen TREATEX NV (hierna ‘verkoper’ genoemd) en haar klanten (hierna koper genoemd). Zij worden geacht aanvaard te zijn door de koper door het enkele feit van de door hem geplaatste bestelling. De koper verzaakt aan de toepassing van haar/zijn eigen algemene voorwaarden.
2. Alle tarieven, technische inlichtingen, aanduidingen van gewicht en afmetingen, en in het algemeen alle specificaties die door de verkoper worden meegedeeld, worden slechts ten indicatieve titel gegeven en verbinden de verkoper niet – tenzij andersluidend overeengekomen. Aanvaarding van een geplaatste bestelling door de verkoper gebeurt steeds onder voorbehoud van beschikbare stock. Indien naar aanleiding van of na een bestelling zou blijken dat de verkoper de bestelde hoeveelheid producten niet kan leveren, brengt de verkoper de koper hiervan schriftelijk op de hoogte, zonder dat dit op enige wijze aanleiding zal kunnen geven tot annulatie van de bestelling voor het beschikbare gedeelte of betaling van enige schadevergoeding door de verkoper.
3. De bestellingen worden gefactureerd tegen de prijzen en voorwaarden zoals die op datum van de totstandkoming van de overeenkomst van kracht zijn. Elke taks of belasting op de prijzen van de verkoper is steeds ten laste van de koper. Indien na datum van de overeenkomst één of meer kostprijsfactoren (zoals bijvoorbeeld in- of uitvoerheffingen op grondstoffen) een prijsverhoging ondergaan, is de verkoper gerechtigd om de overeengekomen prijs dienovereenkomstig te verhogen.
4. Levertermijnen worden door de verkoper slechts ten indicatieve titel meegedeeld. Eventuele overschrijdingen van deze termijnen kunnen in geen geval aanleiding geven tot ontbinding van de koopovereenkomst of tot schadevergoeding.
5. De verkoper behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om gedeeltelijke leveringen te doen. De gedeeltelijke levering van een bestelling kan in geen geval de weigering tot betaling van de reeds geleverde goederen rechtvaardigen.
6. Levering gebeurt “FCA“ vanuit het magazijn waar de betrokken goederen door de verkoper werden opgeslagen ten behoeve van de koper, Incoterms® 2010, tenzij anders vermeld op de factuur of andersluidend overeengekomen. Het risico van opslag, laden, transport en lossen is in dat geval steeds ten laste van de koper. De koper is verplicht om de bestelde goederen op de vooropgestelde leveringsdata in ontvangst te nemen (tenzij een andere datum werd gecommuniceerd door de verkoper), zo niet is de verkoper gerechtigd om de goederen voor rekening en op risico en kosten van de koper op te slaan. Na een periode van twee (2) weken na de vooropgestelde levering is de verkoper van rechtswege gerechtigd om de desbetreffende goederen door te verkopen. In dergelijk geval dient de koper de verkoper schadeloos te stellen voor eventuele lagere opbrengsten, extra kosten en eventuele andere schade die de verkoper hierdoor heeft geleden.
7. De verkochte goederen zullen eigendom blijven van de verkoper tot volledige voldoening van de prijs inclusief kosten, intresten en eventuele schadevergoedingen. Niettegenstaande het hoger vermelde zal de koper het risico dragen van verlies, waardeverlies of teloorgaan van de verkochte goederen vanaf datum van levering. Tot aan effectieve overdracht van het verkochte goed is het de koper uitdrukkelijk verboden het verkochte goed als betaalmiddel aan te wenden, te verpanden of te bezwaren met een zakelijk recht of zekerheid, en zal de koper op de geleverde goederen steeds een teken aanbrengen dat duidelijk leesbaar weergeeft dat de goederen eigendom zijn van de verkoper. De koper verbindt zich ertoe de verkoper onmiddellijk per aangetekende brief in kennis te stellen van elke aanspraak van een derde op de verkochte goederen. De koper zal in zulk geval op eigen kosten onmiddellijk alle maatregelen nemen ter vrijwaring van het eigendomsvoorbehoud van de verkoper, inclusief opslag in eigen beheer, verzekeringen, inachtname van de toepasselijke veiligheidsvoorschriften etc.
8. In geval van gerede twijfel omtrent de solvabiliteit van de koper, inclusief (niet-limitatief) in geval van niet-betaling of laattijdige betaling van facturen, behoudt de verkoper zich het recht voor om voorschotbetaling te eisen voorafgaand levering, of om zekerheid te eisen, bij gebreke waarvan de verkoper het recht heeft om de overeenkomst van rechtswege te beëindigen.
9. Indien de koper een of meerdere verbintenissen niet nakomt zoals de tijdige betaling (geheel of gedeeltelijk) van facturen, of in geval van protest van een waardepapier, beslag, of aanvraag van enige beschermingsmaatregel (Wet Continuïteit Ondernemingen), (aanvraag) faillissement, opschorting van betaling, vereffening, of elk ander feit dat duidt op of kan leiden tot de insolvabiliteit van de koper, behoudt de verkoper zich het recht voor om de overeenkomst van rechtswege te beëindigen zonder voorafgaande ingebrekestelling. In zulk geval heeft de verkoper het recht om elk voorschot te behouden ten titel van schadevergoeding, onverminderd het recht om een hogere schadevergoeding te bewijzen en te vorderen.
10. Betaling geschiedt contant en integraal bij levering, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. In geval van (gehele of gedeeltelijke) niet of laattijdige betaling op de vervaldag van de facturen, worden alle nog niet vervallen bedragen van rechtswege verschuldigd door de koper, zonder voorafgaande ingebrekestelling. In zulk geval behoudt de verkoper zich het recht voor om verdere leveringen te schorsen tot aan datum van volledige betaling, en zulks zonder voorafgaande ingebrekestelling, en zonder dat zulks aanleiding kan geven tot enige schadevergoeding.
11. In geval van niet (of niet tijdige) betaling van een gehele of gedeeltelijke factuur op de vervaldag, is de koper van rechtswege een verwijlintrest verschuldigd à 12%, en dit voor elke reeds begonnen kalendermaand, zonder voorafgaande ingebrekestelling. Bovendien is de koper alsdan een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd à 15% van het onbetaalde factuurbedrag met een minimum van 500 EUR, onverminderd het recht van de verkoper om een hogere schadevergoeding te bewijzen en te vorderen.
12. De koper zal de geleverde goederen onmiddellijk na ontvangst controleren op conformiteit. Eventuele klachten moeten aan de verkoper per aangetekende brief worden meegedeeld binnen de acht dagen na levering. Het gebruik of de herverkoop, zelfs van een gedeelte van de geleverde goederen, veronderstelt onherroepelijk de goedkeuring en aanvaarding ervan.
13. Voor hetgeen niet tot de eigen fabricatie van de verkoper behoort, is de duur en de omvang van de waarborg van de verkoper steeds beperkt tot de waarborg waarvan de verkoper zelf kan genieten bij de producent of zijn leverancier. Behoudens andersluidend dwingend wettelijk voorschrift, is de waarborg van de verkoper beperkt tot, naar keuze van de verkoper zelf, vervanging van de goederen binnen een redelijke termijn die de verkoper daarvoor nodig acht, of creditering van de factuur. De koper verzaakt op onherroepelijke wijze aan de toepassing van de artikelen 1143 en 1144 B.W. Alle kosten van vervanging, terugzending, inclusief verzendingskosten, douane e.d.m. zullen steeds ten laste van de koper zijn. Toepassing van deze waarborg geeft nooit aanleiding tot schadevergoeding. De aansprakelijkheid van de verkoper is in elk geval beperkt tot de door de koper effectief betaalde prijs van de kwestieuze specifieke goederen. De koper verzaakt uitdrukkelijk aan elke vordering inzake onrechtstreekse schade en gevolgschade, aan zijn recht tot compensatoire niet-uitvoering van zijn eigen verbintenissen en aan schuldvergelijking.
14. Behoudens andersluidend akkoord tussen partijen wordt de verkoper niet geacht kennis te hebben van (noch rekening te houden met) het specifieke (technische) gebruik dat de koper zal maken van de goederen.
15. De verkoper wordt van rechtswege bevrijd van de uitvoering van de overeenkomst tot productie/levering in geval van overmacht in de meest ruime juridische en feitelijke interpretatie. Onder overmacht wordt o.a. begrepen de situatie waarin de uitvoering van de overeenkomst door de verkoper geheel of gedeeltelijk, al dan niet tijdelijk, wordt verhinderd door omstandigheden buiten de wil om van de verkoper, zelfs indien voorzienbaar voor de verkoper. Worden als gevallen van overmacht beschouwd (niet-exhaustieve opsomming): uitputting van de voorraad, vertragingen in of (geheel of gedeeltelijk) uitblijven van leveringen door de leveranciers van de verkoper, tenietgaan van goederen ten gevolge van ongevallen, machinebreuk, staking of lock-out, brand, oproer, oorlog, epidemie, overstroming/lage waterstand, en andere klimatologische problemen, of in het algemeen, omstandigheden die de levering of het transport van het bestelde product tijdelijk of permanent onmogelijk maken, hoog ziekteverzuim, elektrische, informatica-, internet- of telecommunicatiestoringen, beslissingen of interventies van overheidswege (met inbegrip van de weigering of annulering van een vergunning of licentie), brandstoftekorten, fouten of vertragingen te wijten aan derden, enz. Daarenboven is de verkoper niet aansprakelijk voor de (gedeeltelijke) niet-uitvoering van haar verbintenissen in geval van gewijzigde (economische of andere) omstandigheden die de verkoper op het ogenblik van het totstandkoming van de overeenkomst redelijkerwijze niet kon voorzien en waardoor de uitvoering van de verkoopovereenkomst onmogelijk wordt of in ernstige mate wordt verzwaard.
16. Voor zover een beding van deze algemene voorwaarden ongeldig zou zijn zal het worden vervangen door een rechtsgeldig beding, hierop zo nauw mogelijk aansluitend.
17. Het niet-toepassen door de verkoper van één of meerdere bepalingen van deze algemene verkoopsvoorwaarden, zal geenszins kunnen worden beschouwd als een verzaking aan deze toepassing of voorwaarden.
18. Alle overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, alsmede alle andere overeenkomsten die daaruit voortspruiten, worden naar unieke keuze van de verkoper beheerst door het recht van het land van de woonplaats van de koper dan wel het Belgisch recht. De toepassing van het Weens Koopverdrag van 11 april 1980 wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Alle geschillen tussen partijen omtrent overeenkomsten die aan deze algemene voorwaarden zijn onderworpen, behoren naar unieke keuze van de verkoper uitsluitend tot de bevoegdheid van de Rechtbank van de woonplaats van de koper of de Rechtbanken van Antwerpen (België).